Su tesisatı ile ilgili standartlar
- Temiz suyun herhangi bir sıvı ile karışmadan daire ve işyerlerine ulaşması,
- Her katın bağımsız olarak kapatılabilecek vanalarının bulunması,
- Aygıtların sayısına göre suyun miktar ve basıncının ayarlanması,
- Tesisat yapıldıktan sonra basınç testi uygulanması,
- Tüm tesisattaki boruların kalite standartlarına uygun olarak seçilmesi ve döşenmesi, sistemin esnemelerde zarar görmemesi,
- Yukarıdaki maddeye bağlı olarak polipropilen ya da galvanizli malzeme kullanılması (boru, fittings, kolektör),
- Bağlantı yerlerinden sızdırma yapmasını engelleyecek doğru malzemelerin kullanılması,
- Hava yapma, terleme gibi sorunların oluşmayacağı bir yapının dizayn edilmesi,
- Donma ya da aşırı ısınmaya karşı izolasyon önleminin alınması,
- Suyun akışı ya da mekanik sistemlerin çalışması esnasında gürültü yapmaması.
Temiz Su Tesisatlarındaki Sık Görülen Arızaların Sebepleri
Paslanma: Eski binalarda kullanılan borular zaman içerisinde yıpranarak çürür ve oksitlenme sebebiyle oluşan bu deformasyon su kaçağına sebebiyet verir. Hatta bazı durumlarda çürüyen boru suyun basıncına dayanamayarak içten dışa doğru patlayarak delinir. Temiz su tesisatı genellikle duvar içlerine gömüldüğünden tamiratın modern yöntemlerle yapılması yani sorunun nokta atışı bulunması önem arz eder.
Farklı malzemelerin kullanılması: Bazı binalardaki temiz su tesisatlarında malzeme uyumsuzluğu göze çarpar. Örneğin, demir boru plastik bir ek parçası ile alüminyum boruya bağlanmış olabilir. Bu gibi durumlarda her malzeme farklı bir dayanıklılığa ve ömre sahip olduğundan çeşitli arızalara yol açabilir.
Ek yeri arızaları: Boruların birbirlerine bağlandığı kısımlar en çok arıza görülen noktalardandır. Buralarda sızdırmaz parça kullanılmaması, kalitesiz işçilik, standart dışı malzeme seçimi su kaçağına sebebiyet verir.
Kireçlenme: Temiz su tesisatında sık görülen bir diğer problem de su içerisindeki kirecin zamanla boru çapını daraltmasıdır. Su basıncına direk etki eden bu durum çamaşır, bulaşık makinesi gibi cihazların arızalanmasına kadar bir dizi probleme sebebiyet verebilir. Genellikle kireç çözücü dökmek önerilir ancak bu sorunu geçici bir süre çözdüğü gibi, boruların delinmesine bile sebebiyet verebilir. Bu gibi arızlarda sorunun teknoloji kullanılarak tespit edilmesi ve gerektiğinde boruların değiştirilmesi en akıllıca çözüm olacaktır.
Üretim hataları: Temiz su tesisatlarında kullanılan malzemeler yeni bile olsa, imalat aşamasındaki arıza ve hatalardan dolayı su kaçağı problemlerine yol açabilir.
Rezervuar arızları: Genellikle rezervuarın içerisindeki mekanizmalar plastik malzemeden yapılmış olup, kullanım ömrü kısadır. Deformasyona açık bu malzemenin kontrolü (genellikle şamandırada veya kapak contasında problem çıkar) temiz su tesisatındaki arızanın kolayca çözülmesini sağlar.
Temiz su tesisatı ile ilgili sızıntı, tıkanma ve kırılma gibi tamirat gerektiren durumlarda, uzman ve donanımlı tesisatçılarımız ile sorunu hızlı ve garantili bir biçimde çözüyoruz.